Pest Pedia
Ενημερωθείτε για τα έντομα που τυχόν σας ταλαιπωρούν.
Ολοκληρωμένη προστασία και ΔΩΡΕΑΝ ο έλεγχος παρασίτων.
Τρωκτικά
Τα είδη που απαντώνται στην Ελλάδα και μας ενδιαφέρουν είναι:
Οικιακός ποντικός Mus Musculus
Αρουραίος των πλοίων Rattus Rattus
Αρουραίος των υπονόμων Rattus Norvegicus
Στη διάρκεια του έτους γεννούν πολλές φορές και κάνουν πολλά μικρά σε κάθε γέννα. Προκαλούν τεράστιες ζημιές στα τρόφιμα αλλά και στο κτίριο με το ροκάνισμα, τη διατροφή τους και τη μολυσματική τους δράση. Μεταδίδουν στον άνθρωπο ασθένειες όπως λεπτοσπείρωση, τύφο κλπ, μέσω των κοπράνων και των ούρων τους. Επίσης, μεταδίδουν ψύλλους, τσιμπούρια και ψείρες.
Για την καταπολέμησή τους, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη (απομακρύνουμε σκουπίδια και άχρηστα υλικά, δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα). Η καταπολέμησή τους με χημικά μέσα γίνεται με το γνωστό ποντικοφάρμακο. Είναι δολώματα που περιέχουν δραστική ουσία, τροφή, και ελκυστικές ουσίες. Είναι αντιπηκτικά του αίματος, με αντίδοτο τη βιταμίνη Κ1 που ρυθμίζει την πήξη του αίματος. Το ποντίκι πεθαίνει στον ύπνο του από εσωτερική αιμορραγία σε 3-5 ημέρες. Το πτώμα, τουλάχιστον των ποντικιών, μουμιοποείται και δεν μυρίζει.Κατσαρίδες
Οι κατσαρίδες είναι έντομα που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και κρύβονται την ημέρα. Προτιμούν την αυξημένη υγρασία. Είναι είδη παμφάγα και επιβιώνουν σε μακρές περιόδους πείνας. Τα κυριότερα είδη είναι:
Γερμανική (ψιλή, ξανθιά) Blatella Germanica
Ανατολική, Μαύρη Blatta Orientalis
Αμερικάνικη, Μεγάλη Periplaneta Americana
Οι κατσαρίδες είναι φορείς σοβαρών ασθενειών, όπως σαλμονέλας, δυσεντερίας, γαστρεντερίτιδας και άλλων παθήσεων του στομάχου. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μεταδίδουν τους παθογόνους οργανισμούς με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις τους.
Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση έχει η πρόληψη (καθαριότητα, τρόφιμα σε κλειστές συσκευασίες, φρεάτια κλειστά, περιορισμός υγρασίας κλπ).Η καταπολέμηση με χημικά μέσα γίνεται με τη χρήση εντομοκτόνων:
Απευθείας ψεκασμοί στις εστίες
Υπολειμματικοί ψεκασμοί στο σημείο που κινούνται
Τοποθέτηση δολώματος (gel)
Νεφελοψεκασμοί
Μυρμήγκια
Ευημερούν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα. Σχηματίζουν αποικίες από μερικές δεκάδες έως εκατομμύρια μέλη. Μόνο η βασίλισσα γεννά αυγά. Μπορούν να σηκώσουν έως 25 φορές το βάρος του σώματός τους. Τα περισσότερα μυρμήγκια είναι αρπακτικά, πτωματοφάγα και φυτογάγα.
Όταν εμφανίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Αν τα μυρμήγκια ανακατευτούν με τις τροφές μας και καταλήξουν στο στομάχι μας θα προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα.
Σε χώρους με μεγάλες απαιτήσεις σε καθαριότητα, δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στην παρουσία μυρμηγκιών και για την απομάκρυνσή τους χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια.
Κουνούπια
Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 59 είδη κουνουπιών. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη. Τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αυγά. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη φαγούρα.
Διαφορετικά είδη κουνουπιών είναι φορείς πολύ σοβαρών ασθενειών όπως η ελονοσία, η εγκεφαλίτιδα, η φιλορίαση, ο κίτρινος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.ά. Για την προφύλαξή του ο άνθρωπος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα, όπως κουνουπιέρες, φιδάκια, απωθητικά υγρά, κρέμες, αλλά και καταπολέμηση με εντομοκτόνα και προνυμφοκτόνα.
Μύγες
Μπορούν να αναπαράγονται με εξαιρετική ευκολία. Στη διάρκεια της ζωής της (25-30 ημέρες) μια μύγα μπορεί να εναποθέσει έως και 1.000 αυγά. Το πεπτικό της σύστημα είναι γεμάτο μικρόβια, τα οποία μεταφέρει όπου σταθεί με τα περιττώματα και το υγρό που βγάζει από το στόμα της για να τραφεί.
Είναι φορέας περισσότερων από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλεί διάφορες ασθένειες όπως δυσεντερία, σαλμονέλωση, χολέρα, τυφοειδή πυρετό, πολιομυελίτιδα κ.ά. Σημαντική είναι η πρόληψη και η θωράκιση των χώρων. Η καταπολέμηση γίνεται με εντομοκτόνα και προνυμφοκτόνα που έχουν έγκριση για κατοικημένους χώρους.
Ψύλλοι
Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων. Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Υπάρχουν πολλά είδη, τα κυριότερα των οποίων είναι ο ψύλλος της γάτας, των σκύλων, του ανθρώπου, των αρουραίων του βορρά και ο ανατολικός ψύλλος των αρουραίων.
Το δάγκωμα από ψύλλους είναι πολύ ενοχλητικό -καθώς προκαλεί έντονη φαγούρα- όσο και επικίνδυνο επειδή τα ζώα αυτά αποτελούν ενδιάμεσους ξενιστές για πολλά παράσιτα. Για την προφύλαξη από τους ψύλλους, προληπτικά γίνεται καθαρισμός των χώρων όπου υπάρχουν ζώα, έλεγχος των ζώων και τακτικές επισκέψεις σε κτηνίατρο. Για την αντιμετώπιση χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα, τα οποία πρέπει να περιέχουν και ρυθμιστή ανάπτυξης για την καταστροφή των προνυμφών.
Κοριοί
Ο κοινός κοριός είναι το καλύτερα προσαρμοσμένο είδος στο ανθρώπινο περιβάλλον. Είναι εκτοπαράσιτο του ανθρώπου και άλλων θηλαστικών. Τρέφεται μόνο με το αίμα των θερμόαιμων ζώων. Για τα ενήλικα απαιτείται ένα γεύμα αίματος την εβδομάδα, αλλά για τις νύμφες ένα την ημέρα.
Το τσίμπημα του κοριού προκαλεί κοκκινίλες και φαγούρα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για μεταφορά ασθενειών. Οι κοριοί δεν πετούν, δεν πηδούν, είναι κυρίως νυκτόβιοι και κρύβονται. Περιοχές μεγάλου ρίσκου είναι τα δάπεδα, οι καναπέδες, τα κρεβάτια και τα στρώματα.
Τσιμπούρια
Το τσιμπούρι είναι η κοινή ονομασία μιας τάξης παρασιτικών αρθροπόδων. Τρέφεται με αίμα που απορροφά από το δέρμα των θηλαστικών, στα οποία παρασιτεί. Είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και τα ζώα επειδή μπορεί να μεταφέρει ασθένειες.
Δεν πετάει, ούτε πηδάει. Μόνο περπατώντας μπορεί να μετακινηθεί. Μεταφέρει διάφορες ασθένειες στον άνθρωπο και στα θηλαστικά (δερματίτιδες, μελιταίο πυρετό, την ασθένεια του Lyme κ.ά.).